недеља, 17. фебруар 2013.


Mama


Utočište. Snaga. Mir. Sigurnost. Toplina. Razumevanje. Posvećenost.
Dubok pogled. Nežna ruka. Umirujuć glas.
Obožavam da se setim načina na koji nam je uklanjala musavosti sa lica. I očiju njenih kada uradimo nešto dobro. I dodira njene ruke kad proverava da li nam je pala temperatura. I sa koliko ponosa i ljubavi je mislila na nas tri.
Pustila nas je da dugo mislimo da se stvari rešavaju same od sebe, potpuno nesvesne njenog činjenja i njenog netraženja bilo čega. Uvek tu, a nikad nametnuta.
Nikad borba protiv nje, već ona sa nama, na istoj strani, do kraja. I kad smo mi same gubile veru, ona je verovala, u nas. Bila je tu da zaustavi pad.
Pre godinu i nešto, njeno sve je osakaćeno za trećinu. Srušilo joj je svet. Pretvorilo je u bol koji hoda. U doživotnog tragača za smislom.
Iz debelog oblaka tame u koji je uronila, ipak, prosijava Ona. Dostojanstvena i jaka. Brižna i mila. Bliska. Potrebna. Naša. I ovakva, kakva je sad, dovoljna. Samo da je tu.
Morala sam da napišem ovo, rizikujući proklizavanje u patetiku. Ali, mama je mama i toga je vredna.

2 коментара:

  1. Draga, ne stižem od obaveza da redovno pratim, pa evo svratih u prolazu . Mnogo me je pogodio ovaj post zato što je tvoja mama bila na neki način mama i nama. Divna, nenametljiva drugarica, uvek puna razumevanja i podrške, bastion nežnosti i strpljenja.
    Razumem svako slovo koje si ovde napisala. Puno je pozdravi i kaži joj da je zauvek deo naših života i da su zbog nje takve, najteže godine mog odrastanja bile malo manje gorke. :) :*

    ОдговориИзбриши