субота, 19. јануар 2013.


Kratkofitiljaši


Nervozni ljudi. Pomračeni umovi. Nebirane reči. Vika. Grubost. Vređanje.
Sve im je nepravda. Svi su protiv njih. Svi su im za nešto krivi – i roditelji i država i sistem i deca i direktori i kolege i komšije i rođaci i supružnici i prodavačice i šalteruše, ma, uvek nađu nekog. Vazda zakinuti.
Fanatično traže povod za svađu. Naravno da ga nađu. I onda kreće bujica. Ožeže po kome stignu, ne biraju. Samo da izbace svoje. Potpuno odsustvo obzira. Potpuni izostanak svesti o posledicama.
U suštini, to su ljudi koji sede i ne rade ništa da svoje stanje promene. Samo kukaju i žale se, ali, onako, otrovno, da pomisliš da si ih i ti možda negde zavrnuo. A nisi.
Jeste, živimo u usranoj zemlji i ona je takva za 90% populacije ovde. Ali, daj da vidimo šta ćemo. Daj da plivamo koliko možemo.  
Jeste, roditelji su ti koji su odlučili da nas imaju. Moguće i da nisu bili savršeni (koji to roditelji uopšte jesu). Ali, ne treba oni da nam služe kao izgovor za sve neučinjeno u životu.
Jeste, kod nas je sistem da nema sistema. Ali, nije to ništa novo, napravi neki svoj.
Jeste, neće deca uvek da rade ono što smo mi zamislili. Ali, to su mali ljudi, koji imaju svoju glavu, treba to prihvatiti.
Jeste, direktor gleda samo svoje dupe i radiš više od njega. Ali, to je tako. Il' se pomiri s tim, il' menjaj firmu, il' postani direktor.
Jeste, kolege su mentoli. Ali, o tome sam već pisala.
Jeste, komšije su kreteni, seljaci, prazilučani... Ali, ili ćeš se nekako dogovoriti, ili ćeš ignorisati, ili ćeš promeniti komšiluk.
Jeste, nisu svi rođaci po našoj meri. Ali, rođake ne biramo, a na njih može se primeniti dve trećine od onog za komšije.
Jeste, supružnici umeju da izvedu iz takta. Ali, njih smo sami birali i kad postane neizdrživo, uvek ih možemo promeniti.
Jeste, prodavačica nema pojma i bezobrazna je i zakida malko na gramaži. Ali, može se to lepo prevazići – ne kupuj u prodavnici gde ona radi, bar prodavnica ima koliko ti duša ište.
Jeste, šalteruša je nadrndana i forta te. Ali, pomisli na koliko mentola je ona pre tebe naletela, probaj ljubaznije. A ako ne ide, uvek možeš fino pozvati njenog šefa.
Jasno je da ćemo svi, s vremena na vreme, zbog nečega biti izbačeni iz takta. Ljudski je ne suzdržati se uvek. Ali, kada je sve gorenavedeno obrazac ponašanja, treba malo zastati. Sve je to izgovor za nečinjenje. A ništa se samo od sebe ne rešava.
Dakle, kratkofitiljaši, zasucite rukave, preuzmite odgovornost, promenite svoje stanje. Ne mračite i ne zračite.  

Нема коментара:

Постави коментар